Hvad er alopecia areata (pletskaldethed) ?

Billedet er fra North American Hair Research SocietyVi ser ofte Pletskalde hos kunder hvilket er en  form for hårtab, hvor der opstår en eller flere runde eller ovale områder hvor håret falder af. 

Man rammes for det meste i hårbunden men man kan også få det i skæg, øjenbryn, øjenvipper eller i anden kropsbehåring. Det er både mænd og kvinder der kan få det og det kommer for det meste hos børn og yngre personer mellem 20-40 år. Som skrevet lige hyppig hos begge køn.

Man kender ikke nogen bestemt årsag til pletvis hårtab, men man mener det kan skyldes en tilstand i kroppen hvor der dannes en betændelses tilstand eller en immun-reaktion omkring hår løget.

Dette resulterer i at hårvæksten stopper og håret falder af. Man kan beskrive det som om at håret går i dvale og kan derefter vækkes til live igen, når immun-reaktionen så ophører.

Det ses også en sammenhæng i arvligheden fra forældre og hvis ens søskende har haft problemet. Man er derfor arvelig disponeret.

Personer med astma, høfeber eller børneeksem har også en lettere øget risiko for at få sygdommen Aleoecia areta ( pletskaldethed ).

Det er også gældende for personer med Downs syndrom 

( Mongolisme )

Her man Psykisk stresset kan det også foresage akut hårtab hos disponerede personer.

Der ses en sammenhæng mellem pletskaldethed og andre sygdomme hvor kroppen reagerer mod sig selv, disse kaldes Auto-immune sygdomme. Sygdomme navngives efter hvormeget hår man har tabt.

Har man kun tabt håret i små pletter kaldes det Alopecia Areata. Har man tabt alt håret på hovedet inkl. øjenbryn og øjenvipper kaldes det Alopecia Totalis eller Alopecia Capitis. 

Tilsidst findes der Alopecia Universalis hvor man har tabt alt hår på hele kroppen, inkl skæg, øjenbryn, øjenvipper, håret under armene og ved kønsorganerne.

Pletskaldethed er ikke smitsomt.

 

Denne artikkel er tilblevet ud fra artikler på www.alopeciaareataforeningen.dk Som igen har fået tekster fra LostHair.dk - LostHair.dk findes desværre ikke mere)

Billedet er fra North American Hair Research Society